dimecres, 3 de març del 2010

TOT A PUNT PER L'INICI DEL FEM, DEMÀ, AMB LA PRESÈNCIA DE DUES PIONERES DE LA PERFORMANCE

La setena Trobada de d’Art dones d’Acció FEM_10 organitzada per l’associació Gresol s’inaugura demà a les 10.30h al claustre de la Facultat de Lletres de la UdG amb una performance de Concha Jerez (Carta a una amiga robada, a Maria Lluïsa Borràs), una de les artistes més reconegudes d’aquesta disciplina a l’Estat espanyol, i amb una conversa oberta al públic amb una altra referent de de l’art d’acció i Premi Nacional de les Arts Plàstiques, Esther Ferrer. Aquesta activitat forma part del primer Seminari Internacional sobre performance La construcció d’un nou llenguatge (1960-1980), que organitza paral·lelament al festival la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona i que reunirà algunes de les millors expertes internacionals en art d’acció.


L’edició de FEM_10 és especial perquè les seves activitats ja es podran documentar a través d’ELAC (European Live Art Centre), el primer centre de documentació i recerca de performance de l’Estat espanyol amb seu a Girona. Precisament, ELAC neix de la inquietud d’artistes i teòrics per omplir el buit acadèmic i editorial que històricament pateix aquest llenguatge. Del debat sorgit al FEM_09 sobre la situació de l’art acció es va originar el projecte ELAC, que s’ha posat en marxa recentment. ELAC s’ha creat amb l’objectiu d’aglutinar tota la informació sobre performance a nivell espanyol i europeu.


La performance surt al carrer

D’altra banda, FEM_10 es proposa apropar el llenguatge de la performance al carrer i fer-lo més accessible pel que les actuacions del festival obertes al públic en general tindran lloc al Centre Cultural la Mercè (dissabte 6 de març a les 19.00h) i, per primer cop, sortiran al carrer i s’exhibiran a la Rambla de Girona (dissabte 6 de març, a les 12.00h). En aquesta edició, el festival se centra en la transmissió de coneixement entre generacions i, per això, reunirà d’una banda artistes reconegudes en el món de l’art contemporani i que han estat claus per a l’evolució de la performance a l’Estat espanyol i a Europa com les ja citades Esther Ferrer (Donosti, 1937) i Concha Jerez (Las Palmas de Gran Canaria, 1941), a més de Myriam Bat-Yosef (Berlín, 1931) o Despina Olbrich (Atenes, 1945). Per altra banda, FEM_10 ha convidat artistes emergents d’aquest art com Alba Blanco (Vigo, 1981), Pa’Ma Torrents (Lleida, 1984), Christine Hasse (Berlín, 1981) o Holly Slingsby (Oxford, 1983). Aquestes dues generacions d’artistes conviuran durant els dies que se celebri el FEM, que també té vocació de propiciar la creació a través de l’intercanvi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada